Open Navigation
Project Details
Churchill Meadows Community Centre
Mississauga, Ontario

Client : City of Mississauga
Area : 75,000 sf 50-Acre Park

Planned for a 50-acre linear park to run northwest–southeast between a suburban residential area and rural fields along the southwestern edge of Mississauga, the Centre is a community destination, public amenity, and landmark. Rotated 45 degrees relative to the diagonal urban grid, the Centre’s four walls face the four cardinal directions, establishing the structure as an orientation device, as well as the focal point of the MJMA-designed park that surrounds it.
 
The park comprises a series of leisure and fitness spaces—including multiple soccer fields and basketball courts, aligned with the Centre for better solar orientation—spread across a richly textured landscape whose small rolling hills, made from reclaimed topsoil, offer elevated seating to spectators. A walking trail around the perimeter of the park passes by environmental stewardship zones, a protected wetland and stormwater management pond, and connects the park into the fabric of the existing neighbourhood.
 
The 75,000-square-foot Centre, positioned at the southeast end of the site, is a monolithic mass that appears to rest on the landscape; on approach, this mass reveals a spacious interior topped by an open structure of massive glulam beams that act as barriers to light and sound. A deep overhang along the western side of the structure, facing the soccer fields, acts as a shade structure for both interior and exterior, while the south end is deeply cantilevered to further shelter both bike parking and the primary entrance.
 
Inside, the Centre contains leisure and lap pools, a triple gymnasium, a teaching kitchen, and multi-purpose rooms, as well as park-facing public washrooms. A changing area and a service bar flank the pool and gym areas, which are fully glazed to offer views into the heart of the park, protected from heat gain by the expanded aluminum mesh–clad overhang.
 
Gym, lobby, and pool are grouped together beneath a rising and falling ceiling covered by an elastic membrane whose inverted peaks deflect and absorb both noise and daylight from the skylights that rise above the roofline in a carefully calibrated riff on the traditional saw-tooth roof. Lit along its lower ridges with strip LEDs, this sculpted ceiling palliates the interior atmosphere, imbuing its activity spaces with a cavernous yet ethereal quality.