Open Navigation
Project Details
Sherwood Community Centre and Library
Milton, Ontario

Client : Town of Milton
Area : 128,000 sf
Program : Aquatic Centre (4-Lane 25m Lap Pool, Leisure Pool, Changerooms), Twin-Pad Arena (Spectator Seating, Changerooms), Active Living Centre, Branch Library, Multi-Purpose Community Rooms, Social Lounge, Kitchen, Concession, Administrative and Support Spaces
Completion : September 2019
The Sherwood recreation centre and library lies at the western outskirts of Milton—a rapidly expanding bedroom community west of Oakville, Ontario. Its site, facing a main road that serves a large suburban area to the east, is neighboured by a watershed and sports fields to the south, while to the west, only a few single-family residences separate the SCC from open fields. This places it in a location that is ideal for access to the park, nearby multi-use trails, cycling routes and sidewalks, and proximate enough to the central business district to serve as a public hub and amenity space for the entire town.

The SCC’s 128,000-square-foot program follows a roughly U-shaped plan, with the southwestern end of the structure turned over to two arenas for hockey and other indoor sports. These arenas are situated side by side, separated by a programmed corridor that leads into the heart of the structure, where the plan splits into two wings on either side of a courtyard garden. In the north wing is an aquatics centre with a 25-metre lap pool and leisure / physical therapy pool; it’s in these major programmatic spaces that many of the sustainability measures are concentrated, including demand control ventilation and heat recovery processes for the air-to-air, compressor, and dehumidification systems. Inside the east wing is a branch library with a new shelving scheme designed to help browsers find books more easily, as well as doors that open onto a sheltered reading garden.

These three primary programs converge on a large social space, which occupies the heart of the structure, connecting it to additional amenities including an activity lounge for older adults and an active living studio, a features large windows facing onto the exterior gardens. Within this social heart of the building is a centrally located multipurpose space that can be used as an extension to the library, a tournament room, a general purpose room, or an extension to the social space during large community-based events, as needed. Designed for flexibility and adaptability, the SCC will meet a multitude of requirements for the local residents and seniors community for years to come.