Open Navigation
Project Details
Centennial College Progress Campus Block A Renovation
Toronto, Ontario

Client : Centennial College
Area : Renovation: 8,000 sf Expansion: 3,700 sf
Program : Classrooms, Study Spaces, Meeting Rooms, Administrative and Support Spaces
Completion : September 2013
At Centennial College’s Progress Campus in Scarborough, situated between the 16-lane 401 to the north and the riparian forest of Riverside Park to the south, MJMA has updated a 1970s-era academic building with a renovation of 8,000 square feet and an expansion of 3,700 square feet.
 
The revitalization project includes classroom, administrative, and support spaces within the structure that houses the Schools of Business and Hospitality, Tourism & Culinary Arts, as well as spaces turned over to Advanced Manufacturing, Automation Engineering Technology, Child Studies, and Community Service. This comprehensive redesign helps to advance development and alumni engagement as well as day to day instruction.
 
Following its renovation, the main lobby is a light-filled atrium that improves circulation between the structure’s two levels. The new expansion, meanwhile, adds new offices and classrooms with recessed perimeter lighting, as well as a large meeting room at the centre of the project. Interposed between two glass walls—one transparent, facing a second-floor secondary corridor, and the other embellished with a graphic appliqué and situated next to a void open to the first floor below—this meeting room is visible from both storeys, establishing it as a central organizing feature.
 
The addition of this new second-floor space within an existing two-storey structure—along with inserting the void that connects levels—opens up more of the office’s interior to natural light, a move that required the addition of geopier foundations, a new steel structural system, and modifications to the precast cladding. Although they were significant, these alterations took place without affecting operations in the existing structure, and were ultimately made with respect to the acoustic requirements of the adjacent classrooms and offices. In two phases, the construction of the project comprised the two-month demolition and structure-intensifying process, and the updating of its mechanical and electrical infrastructure, which included the introduction of a new mechanical VRF system integrated into the existing building controls.
 
The end result is an interior that is not only larger and more brightly lit, but also one that results in a more cohesive floorplan and improved circulation for all users.